LA VALORACIÓ: la gran ignorada

Si hi ha una cosa que no té el futbol és objectivitat. I això li funciona bé, sinó no s’omplirien pàgines i hores de debats sense solta ni volta, de si era penal o no, de que tal jugador mereix tal trofeu i no el que li han donat… No hi ha manera de quantificar un jugador. Bé, amb gols, però un defensa pot ser el millor del món i no tenir massa dades que l’avalin.

El basquetbol si que la té. El bàsquet té una mesura que quantifica la qualitat d’un jugador, almenys a Europa (Als EEUU utilitzen centenars d’estadístiques avançades per quantificar els jugadors). Aquesta mesura es diu VALORACIÓ. Què és la valoració? Doncs no deixa de ser una suma i resta del que ha fet el jugador. Tot el que ha fet bé suma, i tot el que ha fet malament resta. Per exemple: un jugador ha fet 3/4 en tirs de 2, 1/5 en tirs de 3 i 5/5 en tirs lliures. Tindria un total de 9 de valoració. I si afegim que ha fet 4 faltes, ha capturat 6 rebots i ha perdut 3 pilotes, el mateix jugador tindria un 8 de valoració. Senzill i objectiu.

Doncs bé, com sabreu cada any s’entrega el trofeu MVP (Most Valuable Player), és a dir el jugador més valuós. L’altre dia Lebron James va insinuar que s’hauria de distingir entre VALUÓS i MILLOR JUGADOR DE L’ANY. Bé, valuós és que aportes al equip, aportes coses bones i poques dolentes, és a dir VALORACIÓ. L’MVP hauria de ser un premi OBJECTIU al millor jugador de la lliga, al més valorat, sense opinions del públic ni de la premsa, deixant que els números parlin per si sols.

Perquè us explico tot això? Doncs perquè el jugador més valorat de la ACB 2015-2016 (Dejan Musli, Manresa), [amb 19.4 punts de valoració mitja, 13.9 punts per partit (6è de la lliga), 7.47 rebots per partit (primer), 0.7 taps per partit (10è) 4.94 faltes per partit (segon) 5.31 tirs de 2 (primer) i tot això amb un 57.43% en tirs de camp] no ha estat inclòs al millor 5 de la lliga.

He de dir que Ioannis Bourousis, el pívot que ha decidit la ACB posar al millot 5 és el segon màxim valorat de la lliga, i el seu equip, el Baskonia, ha arribat a la Final Four. Però com bé he dit abans, tenint una estadística objectiva com és la valoració, que no té en compte títols o victòries, així com tampoc la estadística +/-, Musli hauria de ser present al 5 titular de la lliga sense dubtar, i segons la valoració, MVP de la ACB.

Sincerament, si la ACB no té en compte la estadística més objectiva i decideix subjectivament, (tal i com fa sent força reticent a implantar el sistema del Instant Replay a qualsevol jugada dubtosa), augmentarà el seu descrèdit com a lliga i com a institució. No cal jugar a un equip gran per ser el millor jugador de la lliga, com tampoc cal que la ACB la guanyi un equip gran i amb recursos, però és clar, això no agrada, i per això no s’ha repetit mai més.

Anuncis

Published by: normanlopez4

Estudiante de International Business in Economics en la Universitat Pompeu Fabra. Narrador del Bàsquet Manresa y director de PDRAtletismo. Amante del deporte en general, pero sobretodo del balondesto y atletismo.

Categories Bàsquet2 comentaris

2 thoughts on “LA VALORACIÓ: la gran ignorada”

 1. Tamoc crec que la valoració sigui un criteri massa objectiu. El teu defensor pot ser un gos de presa u una mare, això pot influir en el percentatge de tir i fins i tot en les vegades que aconseguiràs tirar. Un jugador defensiu pot fer una defensa que aconsegueixi que un jugador rival dels de 20 punts per partit es quedi en 8 sense posar-li cap tap ni prendre-li una pilota, simplement amb una defensa asfixiant que li impedeixi rebre pilotes o aixecar-se i tirar quan la té. Hi ha jugadors que, en determinades fases d’un partit, poden dedicar-se preferentment a arreglar els seus números. I la rotació també influeix, un jugador de qualitat pot aconseguir una valoració millor jugant 33 minuts que jugant-ne 22. I fins i tot, algú que en defensa s’ho miri, tindrà menys penalització per cometre faltes personals que un que defensi amb intensitat i acabi amb 4 faltes o fins i tot eliminat. Tampoc no es valora si una cistella és fàcil o no.

  És per això que no crec que la puntuació ACB sigui una mesura massa objetiva. Simplement, és un sistema arbitrari.

  Liked by 1 person

  1. Cert. Se’m acudeix per exemple un jugador com Alfonso Sanchez, actualment a Sevilla, l’any passat a Manresa, que feia valoracions negatives tot i defensar a la perfecció i deixar els seus emparellaments en pocs punts i sense rebre. La valoració tampoc arriba a tot.
   Moltes gràcies pel comentari!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s